“Laat je nooit wijsmaken dat je het niet kan”

Ramita Raghoebarsing (17) danst al sinds ze vier jaar oud is. In januari dit jaar heeft ze één van haar grootste dromen waargemaakt: ze deed auditie voor de World Championships of Performing Arts (WCOPA) en ze was door! Ze vloog hiervoor helemaal naar Hollywood, Amerika om mee te doen aan deze wedstrijd.

Dansen is niet alleen Ramita’s passie en uitlaatklep, maar ze kan er ook haar vreugde en verdriet in kwijt. Al haar vrije tijd besteedt ze dan ook aan dansen. Ze begon op haar vierde met Bollywooddans, maar op haar elfde werd ze ook geïnspireerd door andere dansstijlen, zoals hiphop, afro dance en dancehall.

Ten tijde van de wedstrijd zat ze ook nog in haar examenjaar, maar ondanks de examenstress kreeg Ramita het toch voor elkaar om de nodige donaties binnen te halen voor Amerika. Voor haar droom had ze maar liefst 6000 euro nodig. Los van een oproepje op Crowdfunding.nl, dat massaal door haar vrienden en familie gedeeld werd, heeft ze het grootste bedrag weten binnen te halen door simpelweg te flyeren.

“Ik ging flyeren tijdens een optreden die speciaal voor mij was georganiseerd. Op de flyer stond onder andere de link naar mijn inzamelingsactie en de volgende dag zag ik dat mijn balkje vol was op de website. Dat allemaal door één gulle sponsor”, zegt Ramita.

De dag erna is ze de gulle sponsor gaan opzoeken voor een bedankje en een etentje. “Het was een hele aardige meneer en hij doneerde al jaren voor goede doelen. Hij legde me uit waarom hij besloot juist mijn droom waar te maken: omdat hij graag de groei wilde zien die ik zou doormaken en wat het met mij zou doen als mijn grote droom in één klap uitkwam.”

Het is soms lastig om in jezelf te blijven geloven. Zeker in zo’n drukke en spannende periode, waarin er veel van je gevraagd wordt. “Als iets niet mee zit, denk ik vaak dat het aan mij ligt. Maar dankzij de lieve mensen om mij heen hou ik het geloof in mezelf vast.”

Maar ze heeft nog niet al haar doelen behaald. “Ik ben nogal streng voor mezelf. Dit, omdat ik puur het uiterste uit mezelf wil halen. Ik heb al één van mijn grote dromen behaald: Amerika was echt bloed, zweet en tranen. Dus ik ben nog niet waar ik wil zijn, maar ik ben wel op de goede weg. Later wil ik choreograaf worden en achtergronddanseres van celebrities.”

Een dingetje blijft wel aan d’r knagen. “Ik merk wel dat mensen die eerst niks van me moesten weten, nu opeens interesse tonen. Ik mag iedereen en hou van ze allemaal, maar er is toch echt wel maar een klein groepje waar ik mee omga. Hoe meer mensen zien dat je omhooggaat, hoe meer ze je omlaag willen halen, omdat ze op jouw niveau willen komen. Dat is de mindset die ik heb, om me niet te verlagen naar hun niveau.”

Het advies dat Ramita jou graag wil meegeven, is het volgende: “Als je een droom hebt, ga er dan ook voor en laat je nooit wijsmaken dat je het niet kan.”