Stop pesten en zinloos geweld

Je hebt het vast al wel voorbij zien komen de afgelopen dagen: het heftige filmpje waarin de 15-jarige Tommie uit Spijkenisse ernstig wordt mishandeld en vernederd door zogenoemde ‘kopschoppers’. Tranende ogen, jeukende handen, misselijkheid, woede, agressiviteit, een aantal symptomen die je zomaar kunt oplopen na het zien van de beelden.

Sinds het filmpje viraal ging (die we hier overigens niet gaan delen), is er een klopjacht gestart op de kopschoppers. Ze worden met de dood bedreigd, hun privé gegevens worden gelekt en hun social media-accounts gehackt. Dat de beelden heftig zijn, is een feit. Maar waarom er nou precies gevochten werd, blijft nog steeds onduidelijk.

Als we de geruchten mogen geloven, zou Tommie het broertje van Sjimmie, een van de kopschoppers, bedreigd hebben met een mes. Daarna zouden Tommie en Sjimmie het uitvechten ‘gang gang’, oftewel met hun vrienden tegen elkaar. Helaas voor Tommie lieten zijn vrienden hem zitten en moest hij alleen alle klappen opvangen.

Voor de mensen die het filmpje niet gezien hebben: zodra je erop klikt, zie je hoe Tommie ervan langs krijgt. Hij wordt geslagen en onder andere geschopt tegen zijn hoofd. Niet door één persoon. Nee, minstens door vijf jongens. En het gaat maar door. De ‘kopschoppers’ hadden moeten stoppen, maar zaten volgens socioloog Don Weenink in een ‘tunnel van geweld’.

“Wanneer Tommie aangeeft dat hij klaar is met het gevecht, wordt een van de ruzieschoppers kwader, omdat het slachtoffer het gevecht niet afmaakt”, zegt Weenink. Sjimmie slaat Tommie een paar keer met zijn vlakke hand. “Dat wordt steeds erger. Hij werkt zich in een soort tunnel van geweld en komt in een ritme: slaan, roepen, slaan, roepen.”

Het internet breekt los en de kopschoppers worden allemaal in een kwaad daglicht geplaatst, vooral Sjimmie. Begrijpelijk als je alleen de beelden hebt gezien. Maar na een aantal vrienden van zowel het slachtoffer als de dader te hebben gesproken, kunnen we concluderen dat er echt wel meer aan de hand is.

De mensen die erbij stonden en niks deden, hadden volgens Weekink ook een belangrijke rol. Als ze hadden ingegrepen, hadden ze de kopschoppers kunnen stoppen, denkt Weekink. “Maar omdat de omstanders niks doen, integendeel, helpt dat om door te gaan en in die tunnel van geweld terecht te komen.”

Tommie heeft op zijn eigen Instagram bevestigd dat zijn vrienden erbij waren. Hij plaatste een foto van twee van de jongens die in het filmpje te zien zijn, lachend weliswaar. Ook vermeldde hij erbij dat die jongens hem hebben geholpen na de ruzie en niks verkeerds deden.

Een van Tommie’s beste vrienden, die zelf niet bij het gevecht aanwezig was, zegt het volgende erover:

Een bekend gezegde luidt als volgt: ‘waar twee kijven, hebben twee schuld’. Oftewel, als twee mensen vechten, hebben ze allebei schuld. Met z’n allen tegen één kan niet, mag niet, hoort niet. Toch is het gebeurd. Als je zoiets meemaakt, zijn er drie dingen die je kunt doen: ten eerste het gevecht proberen te sussen door voor je vrienden op te komen, vervolgens de politie bellen of tot slot gewoon als een lafaard vanaf de zijkant meekijken en het misschien zelfs wel filmen, zoals de meesten deden in het filmpje. Zorg ten minste dat je niet tot de laatste optie behoort, want iets doen, is beter dan niets. En zeg STOP pesten en zinloos geweld, daar bereik je echt niks mee!