“Dat ik ervoor koos om jong moeder te worden, begreep niet iedereen”

Sue-Ann van Dijk (24) raakte in 2016 gepland zwanger van haar nu bijna 2-jarige dochtertje. Op dat moment studeerde ze Journalistiek, maar besloot ze te stoppen. Ze realiseerde zich dat ze gerichter te werk moest gaan om haar ambities waar te kunnen maken. Dat deed ze door keihard te werken. Met haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid kon ze al snel aan de bak als Recruiter in de IT. Inmiddels is ze doorgegroeid tot HR Officer in dezelfde branche.

“Als HR Officer binnen de IT Infrastructure Business Unit zorg ik voor de instroom, doorstroom en ontwikkeling van de interim professionals. Ook alle andere HR gerelateerde werkzaamheden die hierbij komen kijken, pak ik op. Op een normale werkdag zoek ik naar IT professionals en spreek ik ze op kantoor. De medewerkers die wij nu in dienst hebben, helpen met HR vraagstukken, field management en noem maar op.”

Oké, even een paar moeilijke begrippen uitleggen.

  • Recruiter: deze persoon is verantwoordelijk voor het werven en selecteren van de juiste personen voor een bepaalde functie en het creëren van een match tussen een werkzoekende en die bepaalde functie.
  • IT Infrastructure Business Unit: dit is de afdeling voor alle IT professionals binnen het bedrijf waar Sue-Ann werkt.
  • Interim professionals: dit zijn professionals die tijdelijk een project uitvoeren bij de klant.
  • Field management: hierbij ga je langs alle medewerkers voor voortgangsgesprekken op de locaties waar ze zitten.

Nadat Sue-Ann een tijdje als Recruiter heeft gewerkt, kwam ze erachter dat ze meer wilde. Ze merkte dat het opbouwen van relaties met professionals waarmee ze in contact kwam en het kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling heel interessant voor haar waren. “Ook wilde ik wat dichterbij huis werken, om meer tijd met mijn dochter te kunnen doorbrengen. Ik ben uiteindelijk terecht gekomen bij mijn huidige werkgever, Your Professionals, waar ik al die factoren heb gevonden. Ik heb nu een bredere functie, woon dichter bij huis en leer veel over coaching en ontwikkeling, wat ik heel interessant vind.”

Het plezier en de voldoening die Sue-Ann uit haar werk haalt, geven haar het zelfvertrouwen dat ze op de goede weg zit. “Dat in combinatie met mijn gezin, waar ik de kost voor kan verdienen en blij thuis kan komen na mijn werk, vind ik belangrijk. Ik ben relatief jong en heb naar mijn mening een mooi leven opgebouwd tot nu toe.”

Sue-Ann houdt van aanpakken en werkt graag naar haar doelen toe. Dat heeft ze ook altijd gedaan naast haar opleiding. En naast haar gezin blijft ze ook nu weer fulltime werken en bouwen aan haar carrière. “Ik vind het leuk om anderen hierbij te kunnen helpen. Bijvoorbeeld door erachter te komen wat hun ambities zijn en hoe zij naar hun doelen toe kunnen werken. En tegelijkertijd bouw ik mooie relaties op met alle mensen die ik door mijn werk leer kennen.”

Ze kwam in een nieuwe branche terecht waar ze weinig over wist. Hierdoor moest ze in een korte periode veel informatie zo snel mogelijk onder de knie krijgen. Om haar werk dan ook in balans te houden met haar privé leven, vond ze soms lastig. “Ik begon met werken nog net voordat mijn zwangerschapsverlof zou eindigen en werkte vanaf dat moment fulltime. Daarnaast wil ik een zo goed mogelijke moeder zijn en gelukkig helpt mijn partner mij hier enorm mee.”

Zonder haar partner zou het allemaal veel lastiger zijn, zegt Sue-Ann. “Ik heb ontzettend veel gehad aan mijn vriend. Hij is sinds de geboorte thuis met onze dochter en neemt een groot deel van de dagelijkse zorg op zich. Dit geeft mij de geruststelling om elke dag naar mijn werk te gaan. Hij staat achter mijn ambities en geeft mij de ruimte om te werken aan mijn carrière. Samen kunnen we het allemaal aan. Daarnaast juichen mijn vrienden en naaste familie mij vaak toe als ik iets nieuws heb bereikt. Of als ik een stap vooruit ga in mijn carrière, against all odds.”

Het moeder zijn en een drukke baan hebben, heeft Sue-Ann wel een beetje veranderd. Zo spreekt ze haar vriendinnen veel minder en is ze een nóg grotere ‘huismus’ geworden dan ze al was. “Dat komt omdat ik het belangrijk vind in mijn vrije tijd zoveel mogelijk tijd door te brengen met mijn gezin. Maar ook dankzij mijn drukke bestaan, waarbij ik soms niet meer de energie heb om veel vriendschappen te onderhouden. Ik heb nu een handjevol vrienden die ik misschien niet elke dag spreek, maar waar ik bij terecht kan en leuke dingen mee kan doen op z’n tijd.”

“Dat ik ervoor koos om jong moeder te worden, begreep niet iedereen en dat hoeft ook niet. Misschien zou ik over een paar jaar gunstiger leven dan op mijn 22e, toen ik zwanger raakte. Maar het gevoel dat moederschap mij geeft en het geluk dat mijn gezin me brengt, is voor mij veel waardevoller. Wat mijn carrière betreft, iedereen in mijn omgeving steunt mij eigenlijk. Ik zou dat ook niet anders verwachten. Maar aan het einde van de dag tellen veel meningen voor mij ook niet zoveel. Ik doe waar mijn gezin en ik gelukkig van worden.”

Het geloof in zichzelf houdt Sue-Ann vast door te kijken naar de stappen die ze heeft gemaakt. Ze is pas 24, heeft een gelukkig gezin, leuke baan en een mooi huis. “Wat wil ik nog meer? Ik weet dat ik een werkers-mentaliteit heb en dat ik succesvol zal zijn in wat ik ook doe. En ik heb de achterban om mij hierin te ondersteunen.”

Daarnaast heeft ze haar doelen-lijstje ook al aardig kunnen afstrepen: ze wilde een iets grotere woning, een betere baan, een hoger salaris en haar rijbewijs. Het laatste moet ze nog behalen, maar de eindstreep is al in zicht.

Of ze bepaalde dingen anders had aangepakt als ze terug kon in de tijd? Zeker. “Ik zou meer naar mijn lichaam luisteren. Ik heb soms niet genoeg aandacht voor wat ik zelf nodig heb, omdat ik met zoveel andere dingen bezig ben. Verder ben ik tevreden en heb ik het idee dat elke val of tegenslag een les met zich meebrengt.”

Haar body en mind houdt ze fit door ’s ochtends te rennen naar de bus, vertelt ze lachend. Ook is ze pas begonnen met Yoga en is ze van plan om meer tijd aan haarzelf te besteden. Daarnaast houdt ze ervan om er leuk uit te zien en verlaat ze de deur eigenlijk nooit zonder een felle kleur op haar lippen. Bovendien is ze het meeste dankbaar voor haar wilskracht en haar gezin en familie, die altijd laten merken dat ze trots op haar zijn.

Ze is weleens onzeker over het feit of ze wel genoeg thuis is met haar gezin en of ze wel genoeg stappen maakt in haar leven. “Ik wil niet achterlopen in mijn eigen ontwikkeling en die van mijn gezin. Maar eigenlijk doe ik al veel om ervoor te zorgen dat ik mij hier niet druk om hoef te maken.”

In haar vrije tijd is ze bijna altijd aan het spelen met haar dochter of heerlijk aan het Netflixen. Ook brengt ze graag tijd door met vrienden. “Het liefst zit ik lekker thuis met goede vrienden en goed eten.” En ze houdt haar leven in balans door af en toe haar hoofd leeg te maken en haar zegeningen te tellen. “Resetten en weer verder gaan.”

Het advies dat Sue-Ann aan jou wil meegeven? “Werk hard voor wat je wilt, niets komt vanzelf. En welke tegenslagen er ook op je pad komen, je bent sterk genoeg om het aan te kunnen en je erdoorheen te slaan. Laat je situatie je niet de baas zijn.”